
Kahvi
Kiitos palautteesta! Oli mukava saada muutama palaute edelliseen blogiin liittyen. Kävin edellisissä kirjoituksissani läpi omassa autossa olevia tärkeitä tavaroita ja mitä me olemme kokeneet reissuissa tärkeäksi. Jokaisella on ne itselle tärkeät asiat jotka kulkevat mukana, mutta selvästi muutama sama esinekin osui omaankin listaan. Alunperin olikin tarkoitus käydä tässä läpi hieman tavaroita joita moni piti tärkeänä. Ja kertoa muutama palautekin blogista. Mutta kun aloin kirjoittelemaan tätä, niin huomasin että jouduin hieman sivuraiteille.
Yksi hyvin tärkeä esine unohtui nimittäin listalta. Tai ainakin jollain tasolla olisi ehkä pitänyt mainita. Nimittäin kahvinkeitin. Mietinkin tuota listaa tehdessä pitäisikö siihen yrittää ympätä vielä keittiövälineitä, mutta listasta olisi tullut silloin tolkuttoman pitkä. Kahvikansana jonkinlainen keitin on tärkeä olla mukana. Jos yhtään seuraa matkailuautoskeneä, niin huomaa että me suomalaiset ei olla ainoita joille tuo musta elämäneliksiiri on tärkeää. Yhdysvalloissa matkustava Sebastian Stonum on melkein jo kuuluisa siitä, että hän keittää joka välissä itselleen kahvit. Sebastian matkustaa Wyomingin alueella, tekee osan vuodesta töitä ja muutoin seikkailee Yhdysvaltojen kansallispuistoissa. Autona hänellä on alla Volkswagen T3 eli tölkki. Ehkä siksi olen itsekin ajatunut katsomaan hänen sisältöään. Toinen mieleen tuleva Youtube tähti on Crome Valdes, joka monesti nauttii kahvinsa noudettuna Tim Hortonsin take away-luukulta. Keittelee kahvinsa joskus autossakin, mutta tuo Tim Hortons taitaa olla Kanadassa Starbucksin kaltainen käsite. Crome on asunut autossa jo kahdeksan vuotta ja tehnyt omasta Youtube kanavastaan itselleen elannon. Hän on jopa luonut ympärilleen oman yrityksen, joka keskittyy matkailuautojen rakentamiseen ja varusteluun. Jos tykkäät kuluttaa Youtubea, niin ehdottomasti tutustumisen arvoinen tyyppi. Samalla pääsee sukeltamaan vähän Kanadan vanlife-elämään.
Kahviin ja matkailuun liittyen Suomesta tulee mieleen herra nimeltä Kim Öhman. Hänellä on myös omat kanavansa somessa, nimellä Hobosapiens. Alla on Volkkarin T4, hän on intohimoinen valokuvaaja ja arvostaa hyvää kahvia. Itseasiassa hänellä alkoi juuri Kamakorneri nimeä kantava sarja, jossa käy läpi erilaisia tavaroita mitä hänellä kulkee mukanaan. Aiheena osui omaan blogiinkin hyvin. Ensimmäisessä jaksossa hän käy läpi kaksi kahvinteko välinettä. Toinen on Aeropress kahvin valmistuslaite ja toinen Outinin espressokeitin. Molemmat helposti mukana kulkevia ja tuo Outin löytyy retkiauto Ruurikistakin. Kieltämättä suurena espresson ystävänä tuo on ollut ihan kiva lisä välillä kahvin keitossa. Itse laitteella voi keittää veden espressoa varten tai vaihtoehtoisesti laittaa säiliöön kuumaa vettä ja käyttää sitä. Laitteessa toimii sekä valmiit kapselit, että jauhettu kahvi. Ja se on täysin akulla toimiva. Lisävarusteena siihen saa vielä tupla espressoa varten lisäosan ja se onkin vienyt tuon laitteen seuraavalle levelille. Jos espresso on juomasi, niin suosittelen katsomaan vaikka tuon Hobosapiensin videon laitteesta. Tiedän myös että Vantasticin Sara ja Joni arvostavat hyvää kahvia. Eli kyllä meistä autolla kulkevista löytyy useampi kahvin nautiskelija.
Eikä ole mitenkään harvinainen keskustelu sekään, että meillä asiakas miettii minkälainen kahvinkeitin matkailuautoon sopii. Moni haluaisi nimittäin sen oman keittönsä Moccamasterin matkaan. Eikä se mahdoton ajatus ole, silloin autossa pitää vain olla tarpeeksi tehokas invertteri. Tai jos on suoraan sähköissä kiinni, niin silloin invertterinkin voi jättää välistä. Kahdentoista voltin keittimiä löytyy matkailukulkine käyttöön, mutta monesti ne saattavat olla aika tehottomia. Yleensä meillä autoissa ja vaunuissa matkaavilla on kuitenkin mukana tuo hella ja sillä saa keitettyä kahvia varten kuuman veden helposti. Sen jälkeen tarvitaan enää suodatinsuppilo, suodatinpaperi ja sopiva kannu mihin valuttaa kahvi. Suppiloitakin löytyy keraamisia, metallisia tai muovisia. Itse olen aikanaan löytänyt vanhan Arabian keraamisen suppilon ja se on meillä joka aamu käytössä. Toimii.
Yksi vaihtoehto kahvinkeittoon on myös mutteripannu. Se tuli itseasiassa palautteissakin esille ja löytyy meidänkin keittiön kaapista. Kaikinpuolin toimiva ratkaisu ja välillä sillä on kiva juoda vähän tujummat sumpit. Pikku kahvit, niinkuin meillä sanotaan. Mutteripannuun on myös helpohko löytää valmiiksi jauhettua kahvia maailmalla. Pressopannukin toimisi varmasti yhtälailla matka käytössä. Sellaisia saa ihan metallisina, joka on varmasti reissukäytössä kestävämpi kuin lasinen. Vähemmän tunnetumpi kahvinkeittoväline taas on perkolaattori. Siitäkin saa malleja jotka sopii suoraan liedelle. Ja ainahan sitä voi keittää ihan vain vanhanaikaiset pannukahvit. Ei siis ainakaan siitä ole siitä kiinni, etteikö erilaisia vaihtoehtoja löytyisi kahvin valmistukseen.
Ja tottakai kahvikeitossa kaikki lähtee vedestä. Siihen liittyen edellisessä blogissa olikin puhetta vedensuodattimesta. Ei voi kuin lämpimästi suositella.Vesikannussa on sekin hyvä puoli että veden juomiseen tulee kiinnitettyä huomiota. Ja melkein huomaamatta nesteytyskin pysyy kunnossa reissussa. Tuossa kannussa ei kyllä ole kuin hyviä puolia. Ja kun kahvi koostuu 95% vedestä, niin on selvää että hyvä vesi on kaiken aa ja oo kahvia keittäessä. Kuvassa kaksi lasia jotka ovat olleet yön yli pöydällä. Vasemmanpuoleisessa on suodattua vettä.
Se meidän kaikkien rakas Juhlamokka on varmasti monen suosikki, mutta maailmalta löytyy paljon hyviä kahveja. Rohkeasti vaan testaamaan. Italiassa kilon papupussi maksoi 8€, joka ei mielestäni ollut paljon. Perus marketeissa valikoimat on yleensä ihan hyviä, mutta jos mielii jotain vielä parempaa, niin kannattaa hakeutua ihan kahvikauppaan tai kahvilaan. Pienemmissä kaupungeissa niitä voi olla hankala löytää, mutta isommista varmasti löytyy. Suomessakin on useampi pienpaahtimo joista saa jos jonkinlaista kahvia. Caffi, Kaffa Roastery, Cafetoria, Kaffecentralen, Lehmus Roastery, Turun Kahvipaahtimo, Maja Cafe, muutama mainitakseni. Monesti Suomessa isoissa ruokakaupoissa löytyy näitä pienpaahtimon kahveja. Ja netistähän noita kotimaassa on helppo tilailla.
Kahveista puhuttaessa, isoista kaupungeista tulee ensimmäisenä mieleen Berliini. Se on täynnä kahviloita ja pienpaahtimoita ,missä poikkeaa mielellään. Berliini on muuten yksi harvoista isoista kaupungeista Euroopassa, jonne saa ajaa matkailuautolla. Monessa kaupungissa on nimittäin määritelty ettei päästöjen takia keskustaan saa ajaa ollenkaan. Kahvitietoisille kuitenkin vinkki, Berliini on kiinnostava pysähdyspaikka. Viime reissulla siellä tulikin pysähdyttyä pariksi yöksi ja ilmainen parkkis löytyi hyvien kulkuyhteyksien läheltä.
Oma henkilökohtainen mielipiteeni on, jos hyvästä kahvista haluaa nauttia, niin makua voi viedä vielä pidemmälle jauhamalla itse pavut. Sekään ei ole mitään rakettitiedettä ja kun kerran siihen kelkkaan lähtee, niin paluuta ei enää ole. Myllyjä on monenlaisia ja niistä kannattaa ottaa hieman selvää ennenkuin lähtee ostoksille. Käsikäyttöiset on yleensä edullisempia kuin sähköiset ja sähköisissä kannattaa taas sijoittaa vähän kalliimpaan. Yleensä edullisemmat sähköiset on ns silppuri mallia ja kalliimmista löytyy taas kahvin jauhamiseen tarkoitetut terät. Eron huomaa lopputuloksessa, sekä jauhatuksessa että kahvissa. Mutta nykyään valikoima on laaja ja alle satasellakin näyttäisi saavan hyvän aloitusmyllyn. Käsikäyttöinen taas jää helposti hyllylle, jos kahvia tulee juotua paljon. Ruurikki retkiksessä on ”kiinteästi” asennettu kahvimylly kiinnityshihnalla seinään.
Pahimmat kahvin hifistely ajat on itsellä takana, mutta aikanaan siihen maailmaan hurahti ihan täysin. Siinä on paljon samanlaisia piirteitä kuin vaikkapa viinien tai väkevämpien mallasjuomien maistelussa. Löytyy monenlaista makupalettia, voi tunnistaa eri maiden kahveja, pavuissa on erilaisia kuivatusmenetelmia ja niin edelleen. Aikanaan on tullut käytyä myös pari baristan peruskurssia ja syvennettyä osaamista sitäkin kautta. Ja kun omassa ravintolassa oli kahvikone, niin pitihän sielläkin toimia itse kahvikouluttajana. Tieto lisää tuskaa, vai miten se meneekään. Mutta harrastuksena se on edelleen kiinnostavaa ja hyvä kahvi maistuu aina. Autoiluunkin kahviharrastus sopii paremmin kuin vaikkapa viinit, aamusta ei tarvitse heti alkaa puhaltelemaan. Viineistä olisi varmasti myös kiinnostava kirjoittaa, mutta edellinenkin punaviini meni jääkaapissa pahaksi. Ehkä nuo alkoholipitoiset juomat onkin tässä autossa enemmän seurajuomia, kuin arkeen sopivia.
Ja eihän me kaikki kahvia juoda. Tee on hyvä juoma ja yhtälailla senkin maailmaan voi sukeltaa syvälle. Meillä jokaisella varmasti on oma suosikkimme, aamu-, päivä- ja iltajuomamme. Nautintoja mitä on kiva olla matkustaessa, eikä niistä autossa tarvitse tinkiä yhtään sen enempää kuin talossa asuessaan. Itseasiassa joskus on kiva keittää termariin kahvit ja mennä nauttimaan aamuauringosta rannalle. Ja olen melko varma, että monella autossa tai vaunussa kulkevalla löytyy jostain kaapista jemmasta pikakahvia. Ihan vain jos se oma suosikki sattuukin loppumaan. Pikakahvistakin löytyy nykyään laadukkaita versioita.
Tiesitkö muuten että Juhlamokassa voi olla jopa 14 eri kahvipapua, että siihen sadaan se oikea, tuttu maku? Ja tiesitkö myös, että Suomesta saa ostettua napolilaista espressokahvia jonka nimi on Paskà? Nimestään huolimatta, kahvi on erittäin hyvää, mutta todella kofeiinipitoista. Kahden tupla espresson jälkeen alkoi itsellä ainakin kädet tärisemään.
Kahviterkuin,
Mirko Kekkonen
PS. Jos haluaa antaa palautetta blogista tai tulee mieleen siihen liittyen mieleen mitä vain, niin viestiä tännepäin. Koitetaanpa seuraavassa blogissa päästä palautteisiinkin kiinni.